Over ons

Het Diagnostiek Bureau is in 2022 door ons, Pien Alferink en Rianne Sportel, opgericht vanuit het verlangen om onze ruime ervaring en kennis van de psychodiagnostiek binnen de specialistische gezondheidszorg (SGGZ) breder in te kunnen zetten dan enkel voor behandeling. Wij geloven namelijk dat niet iedereen gebaat is bij een langdurige, specialistische behandeling na een diagnosestelling. Wij geloven dat mensen kunnen floreren wanneer zij inzicht krijgen in de oorzaak van hun klachten en in hun eigen sterktes en zwaktes.  Het Diagnostiek Bureau biedt u de ruimte en veiligheid om uw verhaal te vertellen en neemt hiervoor de tijd die nodig is. Daarnaast bekijken wij elke situatie vanuit mogelijkheden, waar wij dan ook specifieke aandacht aan schenken in onze tips en adviezen.

Het Diagnostiek Bureau kijkt tijdens een diagnostiektraject verder dan enkel de huidige klachten. We kijken naar u als mens en welke weg u hebt moeten bewandelen om de persoon te zijn die u op dit moment bent. Op deze manier kunnen we de oorzaak van uw klachten achterhalen, uw klachten in perspectief zetten en handvatten op maat bieden. Immers; wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken.

Tijdens de psycho-educatie gaan we dieper in op de inhoud/impact van een diagnose; wat houdt de diagnose in? en hoe werkt dit bij u? Psycho-educatie is helpend om concrete handvatten te kunnen bieden voor de moeilijkheden waar u tegenaan kunt lopen in het dagelijks leven. Tegelijkertijd geeft psycho-educatie ook inzicht in uw sterke eigenschappen en op welke manier u deze kunt inzetten. Psycho-educatie kunt u zien als een fijne manier om uzelf beter te leren kennen (hoe werken dingen bij mij?) en om te leren profiteren van uw sterke eigenschappen.

Onze missie is dat wij samen met de cliënt willen onderzoeken, verklaren en handvatten vinden om met de ervaren klachten om te gaan. Het Diagnostiek Bureau biedt psychodiagnostiek en coaching en neemt hiervoor de tijd die nodig is om cliënten te laten ontdekken en floreren.

Het Diagnostiek Bureau richt zich voornamelijk op Intelligentieonderzoek (IQ), onderzoek naar de Sociaal Emotionele Ontwikkeling (SEO) en onderzoek naar ontwikkelingsstoornissen (ADHD/ADD en Autisme-spectrumstoornissen (ASS)). Psycho-educatie is mogelijk voor ADHD/ADD en ASS.

Samenwerking

Het Diagnostiek Bureau werkt samen met De Groene Sofa in het kader van regiebehandelaarschap. De Groene Sofa is een kleinschalige psychologenpraktijk dat zich richt op lichte tot milde psychische klachten. Naast het bieden van psychologische behandeling, hebben zij affiniteit met psychodiagnostiek.  De samenwerking uit zich in het gezamenlijk aangaan van het diagnostiektraject. Tijdens het traject zal u één intakegesprek hebben met een gezondheidszorgpsycholoog van de Groene Sofa. Daarna blijven zij enkel op de achtergrond betrokken. De psychologen, Nina Mensinga en Jenny-Lee Steingassner, van de Groene Sofa zijn BIG-geregistreerd, waardoor de diagnoses die wij stellen voldoen aan de wettelijke normen voor diagnosestellingen.

Nina Mensinga (GZ-psycholoog) 

Jenny-Lee Steingassner (GZ-psycholoog)

Pien Alferink

& Rianne Sportel