Proces

Wat is diagnostiek?
Diagnostiek is het in kaart brengen van klachten, symptomen en het onderzoeken van de oorzaak daarvan. Tijdens een diagnostiek-traject wordt een diagnose gesteld aan de hand van de DSM-V, dit is een classificatiesysteem waarin de criteria staan voor psychische stoornissen. Klachten kunnen bijvoorbeeld vallen binnen de DSM-classificatie ‘ADHD’ of ‘Autismespectrumstoornis’. Daarnaast wordt er een ‘beschrijvende diagnose’ opgesteld, welke uitleg geeft over de oorzaak van de klachten en over hoe verschillende klachten zich tot elkaar verhouden.

Hoe verloopt het diagnostiek traject?
Na uw aanmelding bij Het Diagnostiek Bureau via onze website of via een verwijzer, nemen wij telefonisch contact met u op om uw aanmelding kort te bespreken. U ontvangt een korte vragenlijst die u invult voor uw eerste gesprek. Tijdens het eerste intakegesprek stellen we u o.a. vragen over uzelf, uw omgeving en belangrijke ervaringen die u hebt gehad in uw jeugd. Een aantal dagen later volgt een tweede intakegesprek met een Gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog). Vervolgens wordt aan u een advies gegeven voor een mogelijk diagnostiektraject. Na overeenstemming hierover, komt u (afhankelijk van het onderzoek) één of twee keer langs voor het onderzoek. Dit onderzoek vindt veelal plaats in gespreksvorm. Daarnaast is er een gesprek nodig met een ouder, verzorger, partner of andere naaste die u goed kent. Wanneer alle informatie compleet is, wordt dit verwerkt in een uitgebreid onderzoeksrapport. Hierin staat wat er met u aan de hand is en wat dit in uw leven betekent. Dit rapport krijgt u uitgereikt tijdens het laatste, afrondende gesprek. In dit gesprek worden de bevindingen uit het onderzoek mondeling aan u teruggekoppeld en is er ruimte voor vragen hierover.

Na het diagnostiek-traject
Het Diagnostiek Bureau biedt onafhankelijke diagnostiek aan. Dit betekent onder andere dat u niet verplicht bent tot behandeling/begeleiding na het stellen van een eventuele diagnose. Echter komt het vaak voor dat u na een gestelde diagnose met veel vragen blijft zitten zoals; wat houdt de diagnose in? Wat betekent dit voor mij? Hoe kan ik het beste met mijn klachten omgaan in mijn werk en dagelijks leven? Hoe kan ik dingen anders aanpakken zodat het mij minder energie kost?  Hoe kunnen anderen rekening houden met mij? etc. 

Het Diagnostiek Bureau biedt daarom kortdurende begeleiding in de vorm van coachingsessies, om antwoorden te geven op bovenstaande vragen. We maken inzichtelijk wie u bent, wat de diagnose betekent en geven u handvatten en tips om op een andere manier met situaties om te gaan.

NB: Bijkomende problematiek(en) als stemmingsstoornissen, depressie, angst, dwang en zelfbeeldproblematiek behandelen wij niet. Wij geven enkel informatie en handvatten/tips m.b.t. de gestelde diagnose.